Projekt "EcoWashCycle"
Intention:
Aus Apfeltrester (Pressrückstände bei der Herstellung von Apfelsaft) sollen in einem Industrie-fähigen Prozess Polyphenole extrahiert und enzymatisch oxidiert werden um natürliche Farbstoffe für Lebensmittel zu erhalten.
F&E-Partner:
ASA Spezialenzyme GmbH, Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung IVV
Förderung:
ZIM-Kooperationsnetzwerk, Bundesministerium für Wirtschaft und Energie
Laufzeit: Juni 2017 - Mai 2020
Projekt "C4-Bioraffinerie"
Intention:
Aus Apfeltrester (Pressrückstände bei der Herstellung von Apfelsaft) sollen in einem Industrie-fähigen Prozess Polyphenole extrahiert und enzymatisch oxidiert werden um natürliche Farbstoffe für Lebensmittel zu erhalten.
F&E-Partner:
ASA Spezialenzyme GmbH, Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung IVV
Förderung:
ZIM-Kooperationsnetzwerk, Bundesministerium für Wirtschaft und Energie
Laufzeit: Juni 2017 - Mai 2020
Projekt "Apfelextrakte als färbende Lebensmittelzutat"
Intention:
Aus Apfeltrester (Pressrückstände bei der Herstellung von Apfelsaft) sollen in einem Industrie-fähigen Prozess Polyphenole extrahiert und enzymatisch oxidiert werden um natürliche Farbstoffe für Lebensmittel zu erhalten.
F&E-Partner:
ASA Spezialenzyme GmbH, Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung IVV
Förderung:
ZIM-Kooperationsnetzwerk, Bundesministerium für Wirtschaft und Energie
Laufzeit: Juni 2017 - Mai 2020
Project "Terpenes as building blocks for biobased polyamides"
Intention:
Terpenes, that arise e.g. as by-products in paper production, shall be processed into biobased polyamides in industrially capable processes. Furthermore, material tests should show suitable technological application fields.
F&D-partners:
Fraunhofer Institute for Interfacial Engineering and Biotechnology (IGB), Fraunhofer Institute for Environmental, Safety, and Energy Technology (UMSICHT)
Funding:
FNR joint project, German Federal Ministry of Food and Agriculture
Duration: April 2017 - March 2020
Project "Thermoglucosesensor" - Real-time monitoring of glucose concentrations
Intention:
Development of a sensor to measure glucose concentrations in biotechnological processes continuously and in real time. The sensor is particularly suitable for high process temperatures and is intended to enable optimized control of the processes.
F&D-partners:
PreSens Precision Sensing GmbH, Microbiology Group of the Technical University of Munich
Funding:
ZIM cooperation project, German Federal Ministry for Economic Affairs and Energy
Duration: April 2017 - September 2018
Project "FINAL" - Olive extract as antioxidant for sausage products
Intention:
Functional substances from olive leaves, which are obtained in large quantities as residual material, shall be used as natural spice extract in sausage products in order to reduce oxidation.
F&D-partners:
N-Zyme BioTec GmbH, Fraunhofer Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung IVV
Funding:
ZIM cooperation project, German Federal Ministry for Economic Affairs and Energy
Duration: Q1 2017 - Q1 2019